Alarm- en antidiefstalsystemen voor uw wagen: een overzichtje.

Een alarm- of beveiligingssysteem in uw voertuig is geen overbodige luxe. Elke dag worden er weer vele personen- en vrachtwagens opengebroken of gestolen. Het gaat niet meer om alleen dure auto’s, ook middenstands en goedkopere auto’s van alle leeftijden worden gestolen. Elk voertuig is nu interessant voor inbraak of diefstal, dus ook uw wagen! Verzekeringsmaatschappijen spelen daarom in op het belang van erkende alarmsystemen. Bij bepaalde maatschappijen kunt u er zelfs een voordeligere premie mee verkrijgen. Hoewel een alarmsysteem geen verplichting is, kan het toch interessant zijn om een aan te schaffen. Er is veel keuze. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een goedkope maar praktische oplossing, zoals een stuurslot of een wielklem, die absoluut ontmoedigend werkt. Daarnaast zijn er ook de geavanceerde auto alarminstallaties. De systemen zijn in twee categorieën in te delen, namelijk ‘antidiefstal’ en ‘na diefstal’ systemen. Een beknopt overzicht van installaties die voldoen aan de beveiligingsnormen waar verzekeringsmaatschappijen mee werken:

 

Antidiefstal alarminstallatie

Met dit type installaties voorkomt u inbraak en diefstal.

  • Startonderbreking IM of IA2 (voorheen VV1 en VV2)

De meest voorkomende antidiefstalbeveiliging is de startonderbreker, die daadwerkelijk het starten belet. Enkele seconden na het uitzetten van uw motor wordt de startonderbreker automatisch geactiveerd. Hierdoor is uw voertuig altijd goed beschermd. Het verschil tussen beide systemen is de mogelijkheid de deuren op afstand te vergrendelen, te ontgrendelen en het geluidsalarm met perimetrische en volumetrische sensoren bij de IA2. Dit systeem wordt automatisch geactiveerd zodra u het voertuig verlaat.

  • Geluidsalarm AL2 (voorheen VV3)

Een aanvulling op andere originele diefstalbeveiligingen is de sirene met perimetrische en volumetrische sensoren. Naast de beveiliging van de binnenruimte van uw voertuig kunt u met dit systeem ook de autodeuren op afstand vergrendelen en ontgrendelen.

 

Na diefstal auto alarminstallatie

Met deze systemen kunt u voorkomen dat de auto wordt meegenomen na openbreken of getraceerd wordt.

  • Vertrager AT2 (voorheen CJ1)

Met deze vertrager aan boord moet u zich als bestuurder bekend maken voordat de motor start. Dit kan met een geheime code of met een kaartje dat u bij u draagt, waardoor het systeem u zal herkennen. Probeert iemand anders de auto te starten, dan beginnen de richtingaanwijzers te knipperen, de claxon gaat toeteren en de motor valt stil.

  • TT1 en TT2 detectie (voorheen CJO autonoom en geïntegreerd)

Het detectiesysteem Tracing & Tracking (TT) 1 en 2 via een satelliet wordt automatisch ingeschakeld bij verplaatsing van uw voertuig zonder dat de motor draait. De satelliet bepaalt de exacte positie van uw voertuig bij diefstal. De TT2 beschikt daarnaast over chauffeursindicatie.

  • TT3 detectie (voorheen CJ2 autonoom)

De satellietontvanger en -zender in uw auto zorgt ervoor dat het mogelijk is om via de satelliet de exacte positie van uw voertuig te bepalen. TT3 is een autonoom traceersysteem met de mogelijkheid om uw voertuig te laten blokkeren. Het beschikt niet over chauffeursidentificatie.

  • TT4 detectie (voorheen CJ2 geïntegreerd) en stilstand

De TT4 is een combinatie van TT3 en AT2 en beschikt over chauffeursidentificatie. Via de satelliet kan de wagen snel worden gelokaliseerd en op afstand worden stilgelegd. Als de motor niet draait, reageert de detector op schokken en controleert de satelliet de verplaatsing. Bij wegslepen en bij inbraak wordt u gewaarschuwd. De verplaatsing van uw voertuig wordt nauwkeurig gemonitord en er kan te allen tijden worden ingegrepen.

 

Verzeker u ook goed en blijf alert!

Keuze genoeg dus om uw voertuig goed te beschermen. Vergeet echter niet om ook een verzekering tegen diefstal af te sluiten! Daarnaast blijft het natuurlijk altijd verstandig om waardevolle voorwerpen zelf uit uw auto te halen, voordat iemand anders dat doet. Vergis u niet, ook goed verstopt IT materiaal is door straling altijd te traceren door inbrekers. Neem dus geen risico en laat geen waardevolle spullen achter in uw auto!

 

Meer weten?

Wilt u meer informatie over verzekeringen tegen diefstal of nagaan indien u in aanmerking komt voor een voordeligere premie bij het plaatsen van een alarmsysteem?

Bel ons dan gerust, we helpen u graag veilig op weg.