Geeuwen achter het stuur? Enkele tips.

Handig: een systeem voor vermoeidheidsherkenning

Sommige merken, zoals Mercedes en Volkswagen, hebben systemen ontwikkeld die bijvoorbeeld een geluid maken na vijf seconden van concentratieverlies. Deze systemen, zoals Attention Assist, Driver Attention Alert en Active Protection, maken gebruik van sensoren die het gedrag van de bestuurder analyseren (tijdens het draaien aan het stuur, het remmen, …) en zo vermoeidheid detecteren. De bestuurder krijgt dan een waarschuwing die hem adviseert om even een pauze in te lassen. Een waardevol hulpmiddel voor lange ritten!

Verjaag de vermoeidheid en …

  • Luister naar je lichaam. Stram en ongemakkelijk? Strek even de benen en inhaleer wat frisse lucht.
  • Lange rit voor de boeg? Pas je voeding aan: eet evenwichtig en geniet in de namiddag slechts een lichte maaltijd zonder alcohol.
  • Een goede planning is, in de mate van het mogelijke, een must! Vermijd uren waarop het risico op slaperigheid aanzienlijk hoger is (tussen 13u en 16u en tussen 2u en 5u)
  • Vertraag: respecteer de snelheidsbeperkingen, want snel rijden vraagt opperste concentratie en is daardoor extra vermoeiend.
  • Pauze is heilig: probeer elke 2u een pauze van 20 minuten te nemen.
  • Doe een dutje! Pas het principe van een “dynamische siësta” toe om snel je batterijen weer op te laden. Hoe? Door 1 of 2 tassen koffie te drinken vooraleer een kort dutje te doen. Aangezien het 15 tot 30 minuten duurt eer de cafeïne begint te werken, verhindert dit het indommelen niet en bent u daarna weer helemaal opgepept.
  • Geef het stuur tijdig door! Aarzel niet om het stuur af te geven om je rijtijd te verkorten en de risico’s op concentratieverlies door vermoeidheid te beperken.

Zorg alvast voor een goede autoverzekering! Contacteer ons voor meer info.

Bron: Axa